ΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καταγγέλλει τη νέα ΚΥΑ για την λήψη φωτογραφιών για τα επίσημα έγγραφα

Τη νέα ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες και τα Αστυνομικά Τμήματα να βγάζουν μόνοι τους τις φωτογραφίες για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων καταγγέλλει η Κομματική Ομάδα Φωτογράφων του ΚΚΕ και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και της δουλειάς των φωτογράφων.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Το ΚΚΕ βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό μας. Έδωσε όλες τις τις δυνάμεις και στήριξε τους αγώνες των επαγγελματιών ενάντια στα μνημόνια που ψήφιζαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού. Όρθωσε ανάστημα την περίοδο της πανδημίας για να στηριχτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φίμωτρο στη φωνή του λαού, αλλά και όσων της έκαναν πλάτες και έλεγαν “θα λογαριαστούμε μετά”.

Το ΚΚΕ ήταν μπροστάρης στις διεκδικήσεις του λαού ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς των απανωτών lockdowns που χρησιμοποιήθηκαν ως “φάρμακο δια πάσα νόσο” προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.

Έδωσε πραγματική μάχη ώστε να παρθούν μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις συνέπειες της διαχείρισης της πανδημίας, να ενταχτούν και οι φωτογράφοι στο επίδομα που τελικά δόθηκε μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στους καλλιτέχνες.

Το ΚΚΕ στέκεται για άλλη μια φόρα δίπλα στους επαγγελματίες φωτογράφους. Καταδικάζει ως απαράδεκτη την ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την λήψη φωτογραφιών για τα επίσημα έγγραφα και από τα αστυνομικά τμήματα. Γιατί στην δημιουργική ασάφεια της διατύπωσης της, ούτε τις δυσκολίες των λαϊκών στρωμάτων αντιμετωπίζει, ούτε την ανάγκη διατήρησης του εισοδήματος του κλάδου καλύπτει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν φτάνει που όλο αυτό το διάστημα δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων φωτογράφων, με μέτρα σαν και αυτό αφαιρεί από εμάς ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας, χωρίς κανένα αντίμετρο για εμάς. Μόνη κερδισμένη η εταιρία, η οποία θα αναλάβει την εγκατάσταση αντίστοιχου εξοπλισμού σε κάθε αστυνομικό τμήμα.

Βεβαία αυτό το ζήτημα δεν το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ΚΥΑ το 2018 που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τα ίδια πράγματα και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους.

Σήμερα, για μια φορά ακόμα βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα, μιας και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις απλοποίηση αυτών των διαδικασιών. Ακόμα και αν αποσυρθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ , πολύ σύντομα θα επανέλθει από την επόμενη κυβέρνηση.

Και για αυτό ακριβώς το λόγο δεν αρκεί να ζητάμε απλώς την απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, αλλά χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την συνολικότερη στήριξη του εισοδήματος και της δουλειάς μας, όποια εξέλιξη και να έχουμε μπροστά μας.

Διέξοδο στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί με την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών με κριτήριο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την εξασφάλιση του εισοδήματος των φωτογράφων.

Οι συνάδελφοι φωτογράφοι του κλάδου θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους είτε ως εξωτερικοί συνεργάτες συμβεβλημένοι με το κράτος (με επιδότηση στην λήψη των φωτογραφιών ώστε η υπηρεσία να είναι δωρεάν προς του πολίτες) είτε ακόμα όποτε και αν μπουν τα μηχανήματα λήψης φωτογραφιών στα τμήματα ως χειριστές αυτών.

Προτείνουμε συγκεκριμένα αντίμετρα για τα οποία θα πρέπει να παλέψουμε, όπως να δοθεί μια ορισμένη χρονική περίοδος προσαρμογής ώστε να προσαρμοστεί ομαλά ο κλάδος, να υπάρχει πλήρης ένταξη των φωτογράφων στο σύστημα έκδοσης φωτογραφιών, επιδότηση του συνολικού ποσού έκδοσης φωτογραφίας από το κράτος. Να παραμείνει μηδενικό το παράβολο.

Παράλληλα καλούμε τους φωτογράφους να παλέψουν και για άλλα μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, όπως είναι η κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος διαγραφούν χρέη σε εφορία και τράπεζες: τόκων, προστίμων, 30% του υπολοίπου ποσού και άτοκες δόσεις στο 5% του εισοδήματος . Να εξασφαλιστεί επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού εργατικού μισθού για όσους κλείσουν τα μαγαζιά τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων με ευνοϊκούς όρους για όσους πλησιάζουν στη σύνταξη.

Όσοι σήμερα υπόσχονται ότι θα αποσύρουν την ΚΥΑ όταν γίνουν κυβέρνηση νομίζουν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ότι ξεχάσαμε πολύ γρήγορα την ΚΥΑ του 2018 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε το δρόμο για την παράδοση του φωτογραφικού έργου στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, η οποία τελικά αποσύρθηκε μετά από την έντονη αντίδραση και κινητοποίηση του κλάδου.

Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη αυτοί που κάνουν σήμερα προεκλογικό αγώνα για ένα κόμμα που αποδείχτηκε αριστούχος με μεταπτυχιακό στις συμβάσεις παραχώρησης έργου σε ιδιωτικές εταιρίες (βλέπε Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ένταξη νερού στο υπερταμείο, ΚΥΑ 2018 για τους φωτογράφους που ανέθετε άμεσα τις φωτογραφίες των ταυτοτήτων σε μονοπωλιακή εταιρία). Πάνω στα έργα των προηγούμενων Κυβερνήσεων , και του ΣΥΡΙΖΑ, πάτησε και το αντιλαϊκό έργο αυτής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω σε αυτή τη συμφωνία γίνεται και η συζήτηση για την σύγκλιση αυτών των κόμματων που κυβέρνησαν για μετεκλογικές συνεργασίες και μεταγραφές στελεχών.

Καλούμε τους επαγγελματίες φωτογράφους να παλέψουν στο δόμο του αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματος του, να υπερασπιστούν τη δουλειάς τους.

Γιατί σταθερότητα στα Δημόσια οικονομικά του συστήματος σημαίνει φόρος από το πρώτο ευρώ, ατέλειωτα χαράτσια, κατασχέσεις από την εφορία στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, σημαίνει νέες περικοπές στα νοσοκομεία και στα σχολεία των παιδιών μας. Σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σημαίνει κατασχέσεις και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης. Σταθερότητα για αυτούς σημαίνει συνεχόμενη αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων με τίμημα τραγωδίες όπως στα Τέμπη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι φωτογράφοι έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μαζί με το ΚΚΕ υπερασπίζουμε τη ζωή μας και το εισόδημα μας».