Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων στην οποία εντάσσονται όλες οι Ενώσεις τα Σωματεία και οι Σύνδεσμοι της χώρας στηρίζει την προσπάθεια της Ε.Κ.Φ.Α. για την εξυγίανση της φωτογραφικής δραστηριότητας στους Πανεπιστημιακούς χώρους.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων

Καταγγέλλουμε την ασυδοσία στη φωτογράφιση εκδηλώσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων ενημερώθηκε από την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών ότι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν κατέχουν την επαγγελματική ιδιότητα του φωτογράφου προπηλάκισαν μέλη της, κατά την διάρκεια φωτογράφισης αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση με φωνές, ύβρις αλλά και προσπάθεια χειροδικίας και καλούμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να αποβάλλει όσους δραστηριοποιούνται στις εκδηλώσεις του χωρίς να κατέχουν υπόσταση ως επαγγελματίες, με την απαραίτητη έναρξη επαγγέλματος και ύπαρξη φορολογικών στοιχείων.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συμβαίνει πρώτη φορά σε ακαδημαϊκούς χώρους της χώρας μας. Για πολλά χρόνια τώρα επικρατεί ασυδοσία στην φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας. Πολλά άτομα χωρίς να είναι επαγγελματίες και λειτουργώντας παράτυπα και παράνομα, φωτογραφίζουν εκδηλώσεις και πωλούν το υλικό χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και χωρίς να αποδίδουν τους αντίστοιχους φόρους στο κράτος.

Καλούμε τους Πρυτάνεις των Σχολών ανά την Ελλάδα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου όσων αποφασίζουν να καλύψουν φωτογραφικά μία εκδήλωση στους χώρους των ιδρυμάτων και να βεβαιώνονται ότι πρόκειται για επαγγελματίες φωτογράφους οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων καλεί όλους τους επαγγελματίες φωτογράφους που δραστηριοποιούνται στην φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να καταγγέλλουν όσους λειτουργούν παράνομα στις αρχές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ενημέρωσης των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για να εκθέσει το πρόβλημα που υπάρχει και να προτείνει λύσεις για την ομαλή διεξαγωγή της φωτογράφισης των εκδηλώσεων τους.